Vhodné dřeviny pro uzení

Měkké jehličnaté dřevo

Osobně nedoporučuji, pouze u klasické zděné udírny lze použít smrk na vyhřátí a vysušení udírny. Jinak na samotné uzení opravdu nedoporučuji.

Tvrdé listnaté dřevo

Dřevo vždy dostatečně suché, zbavené kůry, bez plísní a hub

Buk

ten používám nejčastěji, je to základní dřevina pro uzení, neobsahuje velké množství tříslovin a je vhodný pro všechny typy uzení

Olše

maso má díky olši jemně nasládlou chuť a hezkou zlatavou barvu. Lze použít stejně jako buk

Bříza

dodává masu jemnou chuť a tmavší barvu. Hoří velmi dobře, pozor na vyšší teplotu

Javor

lehce kouřová, mírně nasládlá chuť. Hodí se na drůbež, vepřové maso.

Další používané dřeviny jsou jasan, kaštanovník, moruše.

Peckoviny – dřevo z ovocných stromů

Dřevo z ovocných stromů se hodí převážně pro douzení, na ochucení v závěru uzení.

švestka, meruňka, třešeň, hrušeň, jabloň, broskvoň

Na závěr uzení lze přidat i snítek jalovce, ale opatrně.