Měkké jehličnaté dřevo
Osobně nedoporučuji, pouze u klasické zděné udírny lze použít smrk na vyhřátí a vysušení udírny. Jinak na samotné uzení opravdu nedoporučuji.
Tvrdé listnaté dřevo
Dřevo vždy dostatečně suché, zbavené kůry, bez plísní a hub
Buk
ten používám nejčastěji, je to základní dřevina pro uzení, neobsahuje velké množství tříslovin a je vhodný pro všechny typy uzení
Olše
maso má díky olši jemně nasládlou chuť a hezkou zlatavou barvu. Lze použít stejně jako buk
Bříza
dodává masu jemnou chuť a tmavší barvu. Hoří velmi dobře, pozor na vyšší teplotu
Javor
lehce kouřová, mírně nasládlá chuť. Hodí se na drůbež, vepřové maso.
Další používané dřeviny jsou jasan, kaštanovník, moruše.
Peckoviny – dřevo z ovocných stromů
Dřevo z ovocných stromů se hodí převážně pro douzení, na ochucení v závěru uzení.
švestka, meruňka, třešeň, hrušeň, jabloň, broskvoň
Na závěr uzení lze přidat i snítek jalovce, ale opatrně.