Pokud chcete celý postup vidět, natočil jsem osm videí, detailně popsaných i včetně postupu i včetně medoviny vyráběné za studena a naleznete je na mém YouTube kanále bradmantom v tomto playlistu. Následuje můj postup a poznámky, ale pokud potřebujete vysvětlení, mrkněte nejprve na videa 😉
Vařená medovina
Zákvas:
120g MEDU
1L vody
kvasinky Power a živná sůl Schimansky
povařit 10-15 minut, vychladit na 35-38°C
přidáme kvasinky (množství tolik, kolik chci dělat medoviny) + špetku živné soli
přeliji do PET lahve, do hrdla dám vatu, umístím na 25°C teplém místě, nechám zhruba 1-3 dny rozmnožit/nastartovat kvasinky až bude pěna na povrchu. Pokud bude dříve, zápach jako burčák, lze již použít
Medovina:
Trochu počtů
1 díl medu obsahuje cca 80% cukrů
1 díl medu = 0,5 dílu alkoholu
pokud tedy chci 17% alkohol to znamená 34% cukernatost/hustota
při 100l medoviny potřebuji 70l vody a 42,5kg medu
30l medoviny => 21l vody a 12,75kg medu
1l medoviny => 0,7l vody a 0,425kg medu
já mám 30l kvasnou nádobu takže na 25l medoviny:
70% vody => 17,5 litru vody
42,5% medu = > 10,625kg medu
koření na toto množství (to co dávám já):
30g skořice celé (nadrtit)
6g Badyán
5g chmelu (granulát)
20ks hřebíčku
vše nasypu do nějakého sáčku na koření, tak abych to nemusel potom cedit
(dle chuti koriandr, anýz, kolečka pomeranče, šípky, citron apod.) – já nic z tohoto do této osvědčené nedávám
“Vaření”
Rozmícháme med a vodu (doporučuji trochu zahřátou, aby šel med dobře rozmíchat), přidáme koření a poté vaříme, mícháme. Jakmile se začne tvořit pěna a vyplavovat nečistoty, pěnu odebíráme po celou dobu. Jakmile se pěna přestane tvořit, přestaneme vařit, necháme vychladnout, případně přidám vodu na požadovaný obsah(protože se něco vyvařilo).
Další den
Lze přelít do kvasné nádoby i s kořením. Změřím hustoměrem a doleji vodu tak aby výsledný roztok odpovídal potencionálně 17% alkoholu.
Při 20°C mi to vychází na (27,5 balling/1.120 sp.gr.)
Přidám 3g živné soli a zákvas, rozmíchám. Přidám kvasnou zátku, umístím do tepla(já někde kde je zhruba 25°C – stačí i 20°C) a zhruba 6 týdnů čekám jak kvasí.
Stáčení do demižonu
Jakmile kvašení po zhruba 6-8 týdnech ustane, stočím do demižonu hadičkou (s provzdušněním, tak, aby kapalina padala z výšky a provzdušnila se), kvasinky usazené dole vyleju, koření také vyhodím. Přidám kvasnou zátku a nechám minimálně další 3 měsíce dokvášet.
Je nutné, aby byl demižon plný!!! Zbytky přeleju třeba i do petky na kterou dám taky kvasnou zátku a potom tímto dolívám demižony.
Jakmile kvašení ustane, přemístím ji do sklepa, do chladu.
Druhé stáčení – zrání
Stočíme nyní do demižonu, nyní již bez provzdušnění a necháme zrát minimálně dalších 6 měsíců, ideálně rok. Zase musí být demižon plný!!!
Stáčení do lahví
Pro archivaci a dlouhodobé uskladnění je nutné použít uzávěr k tomu určený. Změřím výslednou hustotu (zbytkový cukr) – ideálně 0% (ale lze i trochu ponechat, bude sladší akorát to chce odečíst výsledek od původně požadovaného, takže když na konci bude mít 3% pot.alkoholu, mám teda jen 14% medovinu). Po minimálně 6 měsících rovnou stáčím do lahví, kal vyleju. Nefiltruju. Bacha medovina je tím živá a tím může uzaávěr vystřelit. Pokud máš korek, tak doporučuju takovou tu slídu jak je na vínu co se zahřeje fénem a ona se smrští.
Ať chutná
Tom